Varför du ska ha ett SSL-certifikat på din hemsida

Guider

Med ökande intrångsförsök på internet behöver man skydda sig, därör är säkerheten på en webbplatser en mycket viktig faktor och besökare vill vara säkra på att deras uppgifter hanteras säkert för att behålla förtroende och bygga en relation.

Det är här SSL-certifikatet kommer in. Termen SSL är en förkortning av Secured Socket Layer och certifikat är en liten datafil som digitalt binder en kryptografisk nyckel till din hemsida. Företag behöver ett SSL-certifikat för att kunna starta en säker session med webbläsare (det låterkanske komplicerat, men syftet är att öka säkerheten för användare och företag).

Efter installationen ändras applikationsprotokollet från HTTP till HTTPS och beroende på webbläsaren visas ett hänglås eller ett grönt fält uppe i webbläsaren.

De viktigaste fördelarna är:

1) SSL är viktigt för att skapa trovärdighet

Genom att proaktivt installera ett SSL-certifikat anger företag att de bryr sig om datasäkerhet och användare av din hemsida vill veta att datan hanteras säkert.

 

2) Dataintegritet

Med SSL-certifiering finns det kryptering av datafiler och de förhindras ifrån att skadas när de överförs. Det garanteras således att information endast når de avsedda mottagarna och att den inte fångas upp av någon tredje part.

3) Google stöder SSL

SSL-certifiering är en av parametrarna som tas i veaktande för Google SEO. Cirka 40% av de organiska listorna på den första sidan av Google använder sig av SSL-certifikat. 

 

Allt ovanstående kommer att innebära ökat kundförtroende och konverteringar, vilket är det enda målet för företag som har en webbplats. Därför är det så himla viktigt att man skaffar ett certifikat.

Vad kostar ett SSL-certifikat?

Det finns olika typer av certifikat, vissa mer avancerade än andra.
I samband med olika finesser så är det olika kostnader, men var inte orolig, du kan få ett kostnadsfritt SSL-cert utan att behöva betala något.

Det certifikatet heter mer specifikt ”Let’s encrypt”, det är ett enkelt men kraftfullt certifikat som defenitivt hjälper din hemsida.

Hur får man det då?

De flesta webbhotell som vi har recenserat erbjuder detta genom några få klick, i värsta fall har respektive webbhotells support kunnat hjälpa till i samtliga fall.

Det lättaste är att söka i deras kunskapsbanker, alternativt att chatta med supporten.