Webbhotell - Den kompletta guiden för nybörjare

Guider

Så du vill lära dig mer om webbhotell och vad det innebär, eller vill du kanske bredda dina kunskaper ytterligare?
Oavsett vilket kommer denna guide att kunna hjälpa dig!

Mycket inom ämnet webbhotell kan kännas överväldigande om man inte jobbar med det och det är helt naturligt, alla måste börja vid början någonstans.

För det första, vad är ett webbhotell och hur fungerar det?

Webbhotell är affärsmetoden att tillhandahålla utrymme och bandbredd på en kraftfull datorserver som är ansluten till internet i mycket höga hastigheter. Värdföretag (Hosts) upprätthåller stora nätverk av kraftfulla webbserverdatorer på en fysisk plats som kallas ett datacenter/serverhall. Dessa datorservrar är anslutna till en mycket snabb och generellt redundant internetanslutning. Datacentren har primär- och reservkraft, en snabb anslutning till internet och personer vars jobb är att se till att det fungerar som det är tänkt.

Webbhotellsföretagen tillhandahåller en del av diskutrymmet och bandbredden till sina kunder mot en månadsavgift. När kunden har registrerats kan de ladda upp filer till sitt personliga utrymme på servern och innehållet kan sedan visas för alla som besöker kundens domän.

Den månadsavgift som webbhotellet tar ut är mycket mindre än vad det generellt sett skulle kosta att köra en server från ditt eget hem.
Detta är anledningen till att dessa företag finns. De tar hand om all hård- och programvara och andra tekniska behov åt dig.

Typer av webbhotell

Det finns många olika typer av webbhotell, men de tre viktigaste är: Delat utrymme, återförsäljare och dedikerat utrymme. Varje typ av lösning uppfyller olika syften.

Delat webbhotell

Delat webbhotell är den vanligaste och mest populära formen av webbhotell. Det innebär att värden erbjuder dig en del av diskutrymmet och bandbredden ifrån en kraftfull server som ägs av värden.

På samma server finns många andra webbplatser med användare som likt du, hyr sitt utrymme av dem. 
Delat webbhotell är den bästa formen av webbhotell om du letar efter ett bra pris och inte har några enorma prestandakrav.

Återförsäljares webbhotell

Att själv bli en återförsäljare och hyra serverutrymme som du sedan hyr vidare är en populär, billig lösning för att starta ditt eget webbhotell. Det finns två typer av återförsäljarvärd, ”private-label” och en återförsäljare av tjänster.

Det privata märket är den bästa typen av återförsäljarplan eftersom det låter dig behålla full kontroll över dina kunders webbplatser.
En privat etikettplan gör det möjligt för återförsäljaren att behålla kundens fulla månadsbetalning, men återförsäljaren måste betala en månadsavgift till det större värdföretaget för återförsäljarutrymmet.

Återförsäljare av webbhotell säljer de vanliga webbhotellspaketen för ett större företag, men du får ett rabatterat pris för att tillhandahålla kunden och tjänar en månadsavgift så länge de förblir kund. Denna plan tillåter inte kontroll över kundwebbplatser och du behåller bara en del av de potentiellt månatliga intäkterna.

Dedikerat webbhotell

Dedikerat webbhotell är den mest kraftfulla och kostnadseffektiva lösningen för att vara värd för en krävande webbplats utan att behöva köpa egen utrustning och betala mycket pengar varje månad för en snabb internetanslutning.

Dedikerat webbhotell består av en enda server där du själv, har tillgång. Detta gör det möjligt att få ut en avsevert bättre prestanda. Den som har en väldigt krävande webbplats kommer att hitta dedikerad hosting är det nödvändiga valet.

Webbhotell Överväganden

Undrar du om all annan information som anges i webbhotellplaner? I det här avsnittet kommer jag att förklara de viktigaste övervägandena vid valet av en bra webbhotell.

Pris
Priset på webbhotell är ett av de viktigaste och ofta bland de mest avgörande faktorerna. Det finns många webbhotell där ute med billiga webbhotellpaket, som inte kan erbjuda något annat än ett lågt pris, så ha med priset i ditt övervägande, men basera inte hela ditt beslut kring det.

Diskutrymme / lagringsutrymme
Diskutrymme är den mängd fysiskt lagringsutrymme som ett webbhotell ger dig för att lagra din data.

Värdföretag har idag planer med diskutrymme som mäts mestadels i termer av gigabyte, men vissa erbjuder fortfarande planer i megabyte för lagringsutrymme. Beroende på dina behov av lagringsutrymme för filer kan du behöva mer eller mindre. Generellt ju mer diskutrymme som erbjuds, desto bättre.

Bandbredd / dataöverföring
Mängden tillgänglig bandbredd kan göra stor skillnad. I allmänhet, ju mer bandbredd ett webbhotell tillhandahåller för dig, desto bättre. Detta innebär att du kan ha mer trafik till din webbplats i takt med att din hemsida når fler personer.

Var dock försiktig med webbhotellsföretag som erbjuder obegränsad bandbredd.
Även om många av dessa är legitima erbjudanden finns det några där ute som säljer sin bandbredd i hopp om att den genomsnittliga användaren inte ska använda mycket, vilket sedan resulterar i att de inte kan hantera vad de lovat.

Kundsupport
En annan otroligt viktig faktor inom webbhotellsmarknaden är supportdelen, speciellt i tider där själva tjänsten oftast är väldigt lika varann.

Många av värdföretagen är tillgängliga 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, medan andra har öppet specifika tider.

Att ha en kunnig support till sitt förfogande är extremt viktigt, och det är ett stort plus om de är snabba och trevliga också.

Om en webbplats sjunker mitt på natten och därför inte är tillgänglig kan det betyda förlorade intäkter. Därför är det viktigt att man själv tar reda på när ens webbhotell har supporten öppen och att man känner sig okej med deras tider.

Öppet köp – Pengarna tillbaka

De flesta webbhotellsföretag erbjuder någon typ av pengarna tillbaka garanti. 

Det gör det till ett perfekt tillfälle att testa ett webbhotell om du känner dig osäler, och är du helt ny på att sätta upp hemsidor kanske du kommer att förstå vilken klass på supporten du får.

Operativsystem
Ett operativsystem är en mjukvara som styr interaktionen mellan datoranvändaren och maskinens fysiska hårdvara. En stor majoritet av alla webbplatser på internet körs på operativsystemet Linux.
I allmänhet är Linux betydligt stabilare än Windows och stabilitet är avgörande för att driva en hemsida.

Säkerhetskopiering
Ett bra webbhotell kommer att regelbundet ta säkerhetskopiop och ju oftare det säkerhetskopieras, desto bättre. Anledningen är att om något går snett kan man alltid återställa en fungerande version.

Kontrollpanelen
Kontrollpanelen är den kontaktpunkt som webbplatsadministratören kommer att ha mellan webbhotellets server och sin egen dator. Det är viktigt att ha ett välorganiserat och lättanvänt gränssnitt för kontrollpanelen. En av de mest populära är cPanel, som är en av de ledande kontrollpanelerna för webbhotell där ute idag.
Kontrollpanelen som används är en fråga om preferense, men den ska vara användarvänlig.

E-post
E-post är en viktig del av kommunikationen på internet. De flesta webbhotellföretag där ute ger dig möjlighet till ett flertal epostadresser som du kan använda.
Vad du behöver se upp för är de företag som har bestämt sig för att vara lite stränga på sina e-postkonton och bara erbjuder ett litet antal eller en liten mängd lagringsutrymme.

Upptid
Upptid är en term som används för att beskriva hur många procent ett webbhotell är tillgängligt.

Inget företag bör förväntas ge exakt 100% driftstid. Det är omöjligt på grund av saker som hårdvara, programvara och strömavbrott. En stor majoritet av företagen är dock mycket bra med drifttid och lyckas att hålla siffror väldigt nära 100%.


Statistik
Som webbansvarig är det trevligt att veta hur många besökare du har haft, var de kom ifrån, hur länge de stannade på din webbplats och hur mycket bandbredd de har använt. Denna information samlas in av webbservern och placeras i en loggfil.

Ett statistikprogramvarupaket kan läsa dessa data och ge meningsfull information till webbansvarig. Informationen som samlas in från dessa loggar kan vara mycket värdefull för att förså din publik bättre och kontinuerligt förbättra din hemsida.

FTP
FTP står för filöverföringsprotokoll, det är ett sätt att snabbt ladda upp eller ladda ner många filer till och från en webbserver.
De flesta webbhotellsföretag kommer att ge dig tillgång till sina webbhotellkonton via FTP.

Vilket är en mycket användbar och är en utmärkt funktion att ha när du betalar för ett webbhotellskonto.

Skript
Sedan internetets begynnelse har många skriptspråk skapats och utvecklats till den dynamiska och interaktiva miljö vi har idag. Ett skriptspråk är ett sätt att lägga till funktionalitet på en webbplats, oavsett om det är att beräkna siffror eller att ladda information från en extern databas. Skriptspråk har möjliggjort elektronisk handel. Några av dessa språk inkluderar PHP, ASP, JSP, Coldfusion, VBscript, Javascript och Perl.

Om du vet hur du använder dessa språk bör du veta vad du ska leta efter på en webbserver för dem.

Databaser
En databas är den plats där data lagras och kan användas på många olika sätt. Databaser används på internet för applikationer som kundvagnar, anslagstavlor och produktkataloger.

Databaser används av den mer avancerade webbmastern, men information om ämnet är fritt tillgänglig online om du är intresserad av att lära dig mer.

Slutsats
Webbhotell kan vara ett mycket svårt beslut med många tusentals alternativ där ute. Det är viktigt att hitta ett webbhotell som passar dig och dina behov.

Vi hoppas att den här artikeln var användbar när du fattar ditt beslut om vilket företag du kommer att använda.

Lycka till!